De uitdaging:

De trailrun route Sierre-Zinal wordt ook wel de route van vijf 4000 meter pieken genoemd. De route wordt beschouwd als één van de mooiste routes in de wereld en heeft de status als die van de marathon van New York.Sierre-Zinal ligt in het hart van de Zwitserse Valais 'Alpen. De route biedt trailrunners een ware uitdaging. Maarliefst 31 km, verspreid over vijf bergpieken, 2200 meter stijgen en 800 meter dalen en dat alles in een ongelooflijk landschap.

Het parcours verbindt de stad Sierre met Zinal aan de oostzijde van de Val d'Anniviers. De route brengt je over 5 alpenreuzen te weten de Weisshorn (4506 m), Zinalrothorn (4221 m), Ober Gabelhorn (4073 m), Matterhorn (4478 m) en de Dent Blanche (4357 m).


De route:

Na het verlaten van de weg aan de voet van de Val d'Anniviers, start een steile klim naar de Ponchette, een stuk van circa circa 8 km en maarliefst 1300 verticale hoogtemeters. Is deze hindernis genomen, dan volgt de volgende klim naar Chandolin, Tignousaz en Hotel Weisshorn. Weliswaar minder steil dan het voorgaande traject maar ongetwijfeld voor velen een traject waar de 'man met hamer' meerdere malen zijn opwachting doet. De 20 km is inmiddels bereikt.Dan volgt een lang 'vals plat' van ongeveer vijf kilometer naar Nava welke je op hoogte van Zinal brengt. Vanaf dit punt gaat het alleen nog maar bergafwaarts. De laatste kilometers door bos en weide. Je knieën voelen nu waarschijnlijk aan als rubber, maar met de finish in zicht, is er nog maar één emotie die de overhand heeft en dat is de emotie van voldoening.